20 de juny 2024

Com és un cicle menstrual saludable

Com es veu un cicle menstrual saludable?
 
🩺 De manera convencional la durada del cicle és una de les maneres per determinar si el clice si és sa o no, però la realitat és que hi ha altres indicadors a considerar molt més importants i rellevants.

💪 Conèixer el nostre cicle menstrual és una poderosa eina diagnòstica i d'autoconeixement ja que ens permet identificar si hi ha cap problema o patologia subjacent.

1️⃣ Durada

El normal és de 21 a 35 dies. Entre un cicle i un altre, la durada pot variar de 3 i 5 dies, no més. La totalitat del cicle en general és important, però també la durada de cadascuna de les seves fases (folicular, ovulatòria, lútia i menstrual).

2️⃣ Que sigui ovulatori

L'ovulació és l'esdeveniment principal del cicle, tot el ball hormonal depèn d'ella. No se li dóna la importància que es mereix perquè no és tan visible com la menstruació, però ovular és una senyal clara de salut, i no fer-ho comporta riscos per a la salut.

3️⃣ Quantitat

La suma de cada dia de sagnat no ha d'excedir els 80 ml (equival a mitja tassa de cafè). El mètode de recol·lecció que permet observar amb exactitud aquest paràmetre és la copa menstrual.

4️⃣ Sense coàguls

La coagulació de la sang es produeix a partir de dues proteïnes: la trombina i el fibrinogen. La sang de la menstruació no conté ni trombina ni fibrinogen, per tant, no és normal veure coàguls a la sang menstrual.

5️⃣ Sense dolor

El dolor és un signe d'alarma. Patir dolor menstrual és molt freqüent però no normal. És un indicador que hi ha alguna cosa que no va bé i cal revisar. La menstruació és un procés inflamatori natural però no hauríem de notar res.

6️⃣ Absència de síndrome premenstrual

El síndrome premenstrual està molt normalitzat, igual que el dolor menstrual, i pot arribar a ser molt incapacitant. Tenir molts símptomes els dies previs a la menstruació no és normal i també indica que hi ha algo que cal revisar.

Laura Jove PNIE especialista en salut femenina.